Makaron z grzybowym pesto i szpinakiem

pesto grzyboweŚwietny pomysł na szybki obiad dla lubiących delikatne smaki. Zainspirowana pomysłem mojego szwagra, gotowe suche pesto grzybowe podkręciłam kilkoma składnikami – wyszło pysznie! “Pesto”z j. włoskiego “pestare”, czyli gnieść, tłuc (a także bić!) Oznacza sosy do makaronów, których składniki uciera się w moździerzu. Najbardziej znanym jest pesto genovese z bazylią i orzeszkami pinii – taka zielona maź w niedużym słoiczku. Oprócz tego bardzo popularne jest czerwone pesto. Ale  kierując się znaczeniem nazwy, możemy zrobić własne pesto łącząc ze sobą różne składniki. Dla leniwych można je przemielić w blenderze. Ja używam moździerza i robię suchą mieszankę różnych orzechów, nasion, przypraw, np. orzechy włoskie, pestki dyni, czarny pieprz w ziarnach, suszone pomidory, sól, bazylia, oregano, czubryca zielona. Nie polecam rozgniatania ziaren słonecznika, bo wyciśniemy z nich olej i zrobi się nam nieapetyczna papka. Słonecznik można posiekać nożem i dosypać na samym końcu. Kiedy tylko mam ochotę biorę kilka łyżek suchej mieszanki, dodaję oliwę, wodę i czosnek (tylko tyle, żeby powstała gęsta maź) i mam pesto do makaronu. Łatwe, prawda?

W dzisiejszym przepisie użyłam gotowej mieszanki Kotany (polecam mieć kilka torebek w zapasie – będą idealne gdy trafią nam się niespodziewani goście), która jest w 100% naturalna, nie ma tam żadnej chemii. 

pesto grzybowe

Składniki na jedną osobę:

100-150 g makaronu (ja miałam wstążki, ale może być każdy inny)

1/2 opakowania suchej mieszanki pesto (jeśli zdecydujesz się przygotować własną mieszankę wystarczą 2-3 łyżki; można też użyć 1-2 łyżki pesto ze słoiczka)

2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego

szpinak – 2 kostki-brykietki mrożonego lub garść świeżego 

2 ząbki czosnku (lub więcej jeśli lubisz)

2 łyżki oliwy

sól

odrobina żółtego sera i czerwonej papryki do dekoracji

Przygotowanie

1. Wstawiam wodę na makaron.

2. Do rondelka wsypuję pół opakowania gotowego pesto z torebki lub 2-3 łyżki domowego pesto, ewentualnie pesto ze słoiczka. Dodaję oliwę, ok. 50 ml wody (jeśli używam pesto ze słoiczka pomijam wodę i oliwę! Tylko śmietana! Ewentualnie troszkę wody z makaronu jeśli będzie zbyt gęste). Do tego rozgnieciony czosnek i szpinak. Gotuję na małym ogniu ok. 10 minut, aż szpinak się rozmrozi.

3. Makaron gotuję „al dente”, ok. 10-15 minut. Nie potrafię dokładnie określić ile czasu, bo zawsze próbuję w trakcie gotowania, czy już jest dobry.

4. Do pesto dodaję śmietanę, mieszam dokładnie. Próbuję i w razie potrzeby dodaję soli. Makaron wyławiam taką specjalną łyżką i wrzucam wprost do rondelka z sosem. Jeśli przedostanie się tam trochę wody z makaronu to bardzo dobrze! Przecież Włosi tak właśnie robią! Więc jeśli robisz sos do makaronu i uważasz, że jest zbyt gęsty, nie wahaj się dolać do niego odrobinę makaronowej wody.

5. Makaron mieszam z pesto jeszcze w rondelku i dopiero wtedy przekładam na talerz. Teraz ścieram na wierzch trochę żółtego sera, posypuję papryką i szybko robię zdjęcia, bo nie mogę się doczekać tego smaku.

To pesto jest łagodne, nie każdemu będzie smakowało. Ale jeśli dodać trochę chili  już zyska mocny charakter.

Smacznego!

pesto grzybowe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s