Brązowy ryż z czerwoną fasolą i szpinakiem

brazowy ryz z czerwona fasola iszpinakiemŁatwe i sycące danie, a do tego kolorowe 🙂 Sama przyjemność!

brazowy ryz z czerwona fasola iszpinakiem

Składniki na 2 duże porcje lub 3 małe:

2 torebki brązowego ryżu

2 łodygi selera naciowego

8-10 brykietów mrożonego szpinaku (użyłam szpinak mrożony z Biedronki)

puszka czerwonej fasoli

5 ząbków czosnku

olej

sól

przyprawa garam masala

 Przygotowanie:

  1. Do wrzącej, osolonej wody wsypuję ryż (wysypuję go z torebki i gotuję jak makaron, potem odcedzam na durszlaku).
  2. Seler naciowy kroję w plasterki i podsmażam na patelni z odrobiną oleju. Seler ma być lekko twardy i chrupiący.
  3. Do selera dodaję szpinak i czekam aż się rozmrozi. Wtedy wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą. Czekam aż woda odparuje.
  4. Dodaję odsączoną fasolę, mieszam i chwilę podgrzewam. Pod koniec wsypuję ok. pół łyżeczki przyprawy garam masala. Możesz dać więcej jeśli lubisz orientalny, lekko ostry smak.

Gotowe! Do warzyw dodaj ryż, lub ułóż je obok ryżu. Smacznego 🙂

brazowy ryz z czerwona fasola iszpinakiem

brazowy ryz z czerwona fasola iszpinakiembrazowy ryz z czerwona fasola iszpinakiem

brazowy ryz z czerwona fasola iszpinakiem

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s