Łatwe i sycące danie, a do tego kolorowe 🙂 Sama przyjemność!
Składniki na 2 duże porcje lub 3 małe:
2 torebki brązowego ryżu
2 łodygi selera naciowego
8-10 brykietów mrożonego szpinaku (użyłam szpinak mrożony z Biedronki)
puszka czerwonej fasoli
5 ząbków czosnku
olej
sól
przyprawa garam masala
Przygotowanie:
- Do wrzącej, osolonej wody wsypuję ryż (wysypuję go z torebki i gotuję jak makaron, potem odcedzam na durszlaku).
- Seler naciowy kroję w plasterki i podsmażam na patelni z odrobiną oleju. Seler ma być lekko twardy i chrupiący.
- Do selera dodaję szpinak i czekam aż się rozmrozi. Wtedy wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą. Czekam aż woda odparuje.
- Dodaję odsączoną fasolę, mieszam i chwilę podgrzewam. Pod koniec wsypuję ok. pół łyżeczki przyprawy garam masala. Możesz dać więcej jeśli lubisz orientalny, lekko ostry smak.
Gotowe! Do warzyw dodaj ryż, lub ułóż je obok ryżu. Smacznego 🙂
Advertisements